Mijn Prolinq

Deel deze blog

Wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek!

9 maart 2023 - Sollicitatiegesprekken verdienen een gedegen en serieuze voorbereiding. Het is belangrijk dat je nadenkt over het gesprek, jouw benadering van je gesprekspartner en de wijze waarop je overkomt. Wij hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet: doe er je voordeel mee!

 1. Te laat, of juist te vroeg
  Te laat is niet goed, maar te vroeg zijn voor een sollicitatiegesprek maakt ook niet zo’n goede eerste indruk. Probeer altijd 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

 2. Slechte voorbereiding
  Het komt ongeïnteresseerd over wanneer je weinig weet over het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Bereid daarom je sollicitatiegesprek goed voor.

 3. Verkeerd imago op internet

  Zorg dat je online opvalt met de juiste informatie. Google je naam en verwijder wat niet bijdraagt aan een professioneel imago.

 4. Negatief over je huidige werk praten

  Negatief praten over je werkgever en collega’s komt erg onprofessioneel over. Bovendien vraagt de werkgever zich af of je dat ook doet over je nieuwe baan.

 5. Je gesprekpartner niet aan het woord laten

  Laat merken dat je luistert en laat je gesprekspartner uitpraten. Geef de werkgever genoeg ruimte om vragen te stellen over wat je vertelt.

 6. Vragen onbeantwoord laten

  Begrijp je een vraag niet, vraag dan om verduidelijking. Is een vraag te persoonlijk? Informeer in dat geval netjes naar de reden voor deze vraag.

 7. Nonchalance

  Ga niet onderuitgezakt in je stoel zitten of je tijdens het gesprek uitrekken. Blijf serieus en zorg dat je geen kauwgom in je mond hebt voordat je het gebouw betreedt.

 8. Arrogante houding aannemen

  Er is krapte op de arbeidsmarkt, wat in je voordeel werkt. Maar er zijn grenzen: toon juist jouw enthousiasme, je toegevoegde waarde en je competenties.

 9. Klagen

  Klagen over het zoeken van een baan komt niet goed over. De werkgever kan denken dat je snel bij de pakken neer gaat zitten.

 10. Onverzorgd uiterlijk

  De laatste uit de rij van sollicitatieblunders gaat over je uiterlijk. Zorg dat je er netjes uitziet op het gesprek. Denk hierbij aan nette kleding en een verzorgd uiterlijk.

Wanneer je onzeker bent over onderdelen van je sollicitatiegesprek, bespreek ze dan met ons: wij wijzen je graag op de details die ervoor zorgen dat jij een onderscheidende indruk maakt!

Nationale Vacaturebank

10sollicitatiemissers

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq