Mijn Prolinq

Deel deze blog

Beroep in de spotlights:
Sales Engineer

1 juli 2021 - In ons vakgebied hebben we veel te maken met Sales Engineers. Ook wel Application Engineer, Proposal Engineer, Technical Sales Engineer, Inside/Outside Sales Engineer, Business Developer of Technisch Adviseur genoemd. Wat maakt dit beroep zo interessant en aantrekkelijk? Neem een kijkje in de wereld van een Sales Engineer!

Jouw klant heeft een probleem en jij biedt de oplossing. Mooi toch?! Als Sales Engineer vertaal je de klantbehoefte naar een technische oplossing en commerciële aanbieding op maat. Je adviseert je klanten de juiste machines, systemen, installaties, producten of halffabricaten naar behoefte. Dit kan zowel een buitendienst als een binnendienst functie zijn. Let daar goed op!

Vertalen klantbehoefte naar techniek
De Sales Engineer is de schakel tussen de klant en de technische collega’s van je interne organisatie. Je begint met een goede inventarisatie van de klantbehoefte, door goed te luisteren en door te vragen. Met jouw technische kennis bedenk je de meest geschikte oplossing en maak je een commercieel aantrekkelijke aanbieding op maat. Daarmee trek jij je klant over de streep en sluit jij - of je collega van de buitendienst - de deal. Yes! Weer een mooie order erbij. Bij een succesvol salestraject volgt na de opdracht een overdracht naar het interne projectteam, zij gaan verder met het detailontwerp voor de productie.

Balans commercie en techniek
Per bedrijf kan de focus verschillend zijn. Bij de één ligt de nadruk op je specialistische technische kennis, bij de ander kan de nadruk liggen op je ‘luister’- en verkoopvaardigheden, waarbij je natuurlijk wel moet weten waar je over praat. Maar voor de diepgang in de techniek heb je dan collega’s waar je op kunt terugvallen.

Een Sales Engineer onderhoudt zijn contacten: bestaande relaties zijn veel waard! Het kan zijn dat je ook nieuwe klanten werft via verschillende kanalen. Bijvoorbeeld via social media, telefonisch of live. Dan spreken we over ‘New Business Development’, waarbij de balans meer naar commercie en verkoop gaat.

Binnendienst- of buitendienstfunctie?
Vaak werken Sales Engineers binnen en buiten nauw samen met elkaar en worden deze functies steeds meer met elkaar verweven. Afhankelijk van de balans tussen technisch en commercieel, behoort modelleren - commerciële praatplaatjes -, kostprijscalculaties maken, aanbiedingen & offertes op maat maken, verkopen of nieuwe klanten werven mogelijk tot je takenpakket.

Het zijn beide leuke functies! Welke functie het beste bij je past, is afhankelijk van wie je bent als persoon en wat je zelf belangrijk vindt in je werk. Staar je niet blind op de functietitel, maar kijk vooral naar de functie-inhoud! Maar met Mijn Prolinq ben je verzekerd van de juiste inschatting vooraf en weet je zeker dat je de goede keuze maakt. Daar zijn wij op onze beurt namelijk weer goed in!

Ben je enthousiast geworden over dit beroep? Kijk dan hier voor relevante vacatures.

    Sales engineer

    Nieuwsbrief

    Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

    Aanmelden

    Privacy Statement © Mijn Prolinq