Mijn Prolinq

Deel deze blog

Beroep in de spotlights:
Technisch Tekenaar

08 april 2021 - Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Tekenaars. Ook wel Ontwerper, Modelleur, CAD-Tekenaar of Design Engineer genoemd. Wat maakt de baan van een Tekenaar zo interessant en aantrekkelijk binnen de metaal en constructieve techniek? Een kijkje in de wereld van een Tekenaar!

Je brengt – ruwe – ideeën en schetsen letterlijk tot de verbeelding! Vaak heb je daar als tekenaar minimaal twee super-de-luxe beeldschermen met specialistische tekensoftware voor op je bureau staan. Een Technisch Tekenaar ontwerpt of tekent producten, constructies, installaties, systemen of machines. Denk bijvoorbeeld aan een brug, schip, staalconstructie, luchtbehandelingsinstallatie, opslagtank of sorteermachine. Dat is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Hoe komen ze eruit te zien en hoe kan het gemaakt of gebouwd worden? Dat breng jij als Tekenaar in beeld!

3Dimensionaal
In sommige gevallen is het ontwerp al bedacht en werk je dit als Tekenaar verder uit voor productie. Tegenwoordig wordt er steeds meer vanuit een 3D model gewerkt. Daar kan je aanzichten en doorsnedes uithalen en bewerken. Daardoor hoef je niet alles in 2D te tekenen. De kunst is om het nodige aan informatie en maatvoering op papier te zetten, zodat je collega’s in de werkplaats of op de projectlocatie het product daadwerkelijk kunnen maken en installeren. Als er bijvoorbeeld nog een onderdeel gelast of aangedraaid moet worden, zorg je dat er voldoende ruimte is om er met een lastang of steeksleutel tussen te kunnen. Met jouw duidelijke en maakbare tekeningen, weten je collega’s precies wat ze moeten doen.

Praktijk en techniek
Bij aannemers en productiebedrijven met eigen productie-, fabricage- en assemblagefaciliteiten heb je veel betrokkenheid bij de praktijk en techniek. Je loopt zo even de werkplaats in om met je collega’s in de productie af te stemmen of het wel maakbaar is wat jij hebt bedacht en getekend. Hier leer je ontzettend veel van en dat neem je weer mee in je volgende opdracht. Zo word je steeds beter! En je ziet wat jij bedacht hebt met eigen ogen gebouwd worden… Hoe gaaf is dat?!

Praatplaatjes
Het kan zijn dat je als Tekenaar al in het voortraject betrokken wordt. Voor je collega’s van Sales teken je commerciële ‘praatplaatjes’, zodat jullie opdrachtgever een beeld krijgt van wat hij wil kopen.

Zo zie je dat er tal van mogelijkheden zijn in de functie van Tekenaar!
Herken jij jezelf in: creatief, visueel ingesteld, ruimtelijk inzicht, werk je graag met de computer en heb je affiniteit met de metaal of constructieve techniek? Dan is dit een mooi beroep voor jou!

Ben je enthousiast geworden over dit beroep? Kijk dan hier voor relevante vacatures.

    TechnischTekenaar

    Nieuwsbrief

    Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

    Aanmelden

    Privacy Statement © Mijn Prolinq