Mijn Prolinq

Deel deze blog

Blog #12 'Een Constructeur schetst de oplossing'

16 september 2021 - Gertjan Vermaas is een ervaren Constructeur. Samen met Richard Bruijn is hij eigenaar van Machine Design. Gertjan vertelt in dit interview over zijn werk als Constructeur. Synoniemen voor deze functienaam zijn Mechanical Engineer, Senior Design Engineer of Senior Mechanical Engineer.

Wat maakt het werk van een Constructeur zo leuk en interessant? 
“De diversiteit! Als Constructeur moet ik communicatief vaardig zijn. Ik moet technische keuzes aan mijn klant uitleggen: waarom iets zwaarder maken? Dan zijn dit de consequenties!” Gertjan vervolgt: “Het is leuk om vanuit mijn technische kennis en ervaring een belangrijke rol te spelen. Ik voer veel overleg, adviseer en ik word geraadpleegd wanneer problemen zich voordoen. Enerzijds ben ik een specialist, anderzijds een teamspeler! Verder is het belangrijk dat ik begrijp wat bijvoorbeeld de belangen zijn van de klant, de projectleider en de directeur. En daarbij hou ik me ook bezig met het coachen van jongere collega’s!”

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Het is zeker geen bureaufunctie, maar meer de spin in het web. Meewerken aan creatieve oplossingen is heel leuk! Vaak sta ik aan het begin van nieuwe dingen: een nieuwe machine, een oplossing om makkelijker te produceren, of voor een beter verkoopbaar product. De helft van mijn tijd ben ik bezig met engineering. Daarnaast voer ik veel overleg en adviseer ik klanten. Ik richt me ook op het begeleiden van tekenaars en FEM-rekenaars.”

Wat construeer je zoal? 
“Kort gezegd: bewegende machinebouw, alles waar een motor op zit vinden we leuk. Daarnaast construeren we ook verbindingen, knooppunten, en maken CFD en sterkteberekeningen. Transportbanden moeten bijvoorbeeld wel sterk genoeg zijn. Wat is cruciaal voor de functie? Kan het lichter, want dan kan het sneller bewegen…. Wat is het hart van de machine? Waar zitten de sterktepunten van het schip? Dat gaat om krachtverdeling en optimale belasting. Ook zijn doorlooptijd en capaciteit heel belangrijk: er moeten een bepaald aantal producten per uur uitkomen. Als Constructeur zit je met je neus boven op de essentie!”

In welke sectoren kom je Constructeurs zoal tegen?
“In de machinebouw, handling equipment, de food, offshore staalbouw, de civiele techniek en in de petrochemie. In de food heb je veel te maken met regels over de voedselveiligheid. Constructeurs zie je ook in de agrarische sector en in de high tech industrie.”

Over welke competenties moet je beschikken als Constructeur?
“Communicatieve vaardigheden! Je moet nauwkeurig, analytisch en creatief zijn. Adviseren is ook belangrijk, net zoals klantgerichtheid en het aangeven van kaders.”

Welke opleiding heb je nodig?
“Minimaal een technische HBO opleiding.”

 Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact met ons op via 0184 - 230 123 of info@mijnprolinq.nl.

Gertjan Vermaas van MachineDesign

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq