Mijn Prolinq

Deel deze blog

Onboarding: Tips voor een snelle integratie in je organisatie

25 maart 2021 - Zeker nu ook veel nieuwe medewerkers thuiswerken en online hun plekje moeten vinden in je organisatie, is onboarding nóg veel belangrijker. Wij geven een aantal tips voor een soepele onboarding. Dat is in het belang van zowel werkgever áls werknemer!

Onboarding staat voor het wegwijs maken van nieuwe medewerkers in je organisatie en in je organisatiecultuur. Het gaat verder dan inloggen in het systeem, weten hoe de scanner werkt en waar het koffieapparaat staat. Het gaat ook over de visie, de missie en de kernwaarden van je organisatie. De onboarding duurt totdat een werknemer zich op zijn of haar plek voelt. Verschillende factoren zijn van invloed of een medewerker zich thuis voelt in een nieuwe organisatie. Juist in deze tijd moeten veel mensen online onboarden en dat is natuurlijk echt even wennen voor iedereen. Hieronder een aantal tips die kunnen helpen bij een soepel onboarding proces.

Welkom
Een goed welkom versnelt het succes van nieuwe medewerkers. Het zorgt voor betrokkenheid en een betere verbinding met je organisatie, waardoor nieuwkomers sneller productief zijn en langer blijven. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande punten voor een goede start.

Informatiepakket
Verstuur een welkomstmail met een korte uitleg over de eerste werkdag en praktische zaken, zoals inloggen en parkeermogelijkheden. Stuur een informatiepakket mee met de geschiedenis van het bedrijf, nuttige adressen, telefoonnummers en een organogram. Als er sprake is van een fysieke werkplek, is het goed dat vóór gebruik de werkplek is ingericht met een pc, voorzien van benodigde programma’s mét werkende login accounts. 

Onboardingtool
Zeker in deze tijden van thuiswerken voelt een nieuwe start als ongewoon. Organiseer een online kennismakingsmaking met directe collega’s. Op die manier zijn vóór aanvang gezichten en functies bekend. Het is ook goed het inwerkprogramma alvast te mailen, waarin de meest essentiële informatie, taken en afspraken staan. Via een digitale onboardingtool kan je aangeven wat er per dag, per week of in de eerste maand – vaak de proeftijd – verwacht wordt. Informatie doseren én structureren is essentieel nu je elkaar minder vaak ziet tijdens de inwerkperiode.

Bedrijfscultuur
Vertel iets over de bedrijfscultuur en de kernwaarden. Dat zorgt voor duidelijkheid, structuur en samenhang op de – digitale – werkvloer. De online-communicatie etiquette is binnen elk bedrijf aanwezig. Licht toe wat de ongeschreven gebruiksregels zijn op het gebied van communicatie. Juist nu je nieuwe medewerker niet altijd over de schouders van collega's kan meekijken.

De beste tip die we kunnen geven? Een bos bloemen op het bureau of aan de deur natuurlijk! Prettig voelen betekent presteren. En daar is iedereen bij gebaat! 

    Tips onboarding

    Nieuwsbrief

    Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

    Aanmelden

    Privacy Statement © Mijn Prolinq