Deel deze blog
Snellere opbouw van rechten
De nieuwe cao zorgt dat flexkrachten en gedetacheerden sneller rechten opbouwen. Waar voorheen het fasensysteem leidde tot een langdurige opbouw, gelden nu kortere termijnen. Zo ontstaat sneller recht op een vast contract. Dat geeft meer zekerheid voor de flexkracht én meer duidelijkheid voor de opdrachtgever.
Pensioenopbouw
Vanaf 1 januari 2026 krijgen flexkrachten een betere pensioenregeling. Er is een nieuwe premie afgesproken van in totaal 23,4% van de pensioengrondslag. Het deel dat de werkgever betaalt, gaat vanaf 1 januari 2026 van 8% naar 15,9%. Het deel dat de flexkracht betaalt gaat van 4% naar 7,5%. Samen dus 23,4%. In de nieuwe regeling is de premie voor iedereen gelijk en dus leeftijdsonafhankelijk. Hierdoor groeit de pensioeninleg enorm en wordt het pensioen voor flexkrachten marktconform.
Goed om te weten: voor nieuwe flexkrachten betekent dit concreet meer pensioenopbouw in minder tijd. Voor werkgevers is het belangrijk daar rekening mee te houden in de kostenstructuur en administratieve verwerking.
Gelijke beloning vanaf eerste dag
Een belangrijk principe: gelijk loon voor gelijk werk. Flexkrachten hebben vanaf de eerste werkdag recht op hetzelfde loon als medewerkers in vergelijkbare functies bij het inlenende bedrijf. Daarmee wordt de kans op oneerlijke beloning verder verkleind. In de nieuwe cao is opgenomen dat flexkrachten voortaan recht hebben op álle vergoedingen die ook gelden voor vaste medewerkers. Denk aan loon, reiskosten, vakantiedagen, adv en winstuitkering. Ook dit versterkt de gelijke verhoudingen.
Wat betekent dit voor jou?
Ben je flexkracht in de metaal en techniek? Dan bouw je gelijk pensioen op, krijg je eerder een vast contract en ben je vanaf dag één verzekerd van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Werk je als opdrachtgever met flexkrachten? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van deze wijzigingen, zodat je samenwerkt met een partij die de regels correct toepast.
De belangrijkste plannen op een rij:
• Na 3 jaar, of 6 tijdelijke contracten, heb je recht op een vast contract;
• Fase B wordt verkort van 3 jaar naar 2 jaar. Fase A blijft 1 jaar;
• De onderbrekingstermijn tussen twee flexovereenkomsten wordt in lijn met de wet verlengd van 6 maanden naar 60 maanden.
Wij zorgen dat we altijd werken volgens de geldende cao-afspraken. Zo weet jij als professional én als opdrachtgever precies waar je aan toe bent. Neem voor vragen contact met ons op.
Privacy Statement © Mijn Prolinq