Mijn Prolinq
Een kijkje in de wereld van een:

Werkvoorbereider
Projectcoƶrdinator
Projectorganisator
Projectbegeleider

Benieuwd naar de beschikbare vacatures?

Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Werkvoorbereiders. Wat maakt dit beroep zo interessant en aantrekkelijk? Een kijkje in de wereld van een Werkvoorbereider!

De hoofdtaak van een Werkvoorbereider is ervoor te zorgen dat de juiste voorbereidingen zijn getroffen om met de werkzaamheden te kunnen beginnen. En hij begeleidt de werkzaamheden tijdens de (project)realisatie. Grofweg zijn er 2 soorten Werkvoorbereiders: de functie van de Werkvoorbereider voor de productie, préfabricage en assemblage en de Werkvoorbereider voor de uitvoering, zoals montage en installatie. Maar ook combinaties van beiden zijn mogelijk. Gedurende het hele traject is de Werkvoorbereider de vraagbaak voor de projectleider, de uitvoering, leveranciers en onderaannemers. Het is een beroep dat je terugvindt in veel technische disciplines, zoals woning- en utiliteitsbouw, industrie, infra, installatietechniek, metaaltechniek, civiele techniek, maritieme techniek, machinebouw, staalconstructies, weg- en waterbouw. Meestal is het een combinatie van verschillende rollen; calculeren, tekenen, plannen. 

Andere benamingen voor Werkvoorbereider zijn o.a.: Werkvoorbereider-Tekenaar, Werkvoorbereider-Calculator, Projectcoördinator, Projectorganisator, Projectbegeleider, Assistent Projectleider. 

Hoe ziet een werkdag eruit?

Benieuwd naar de vacatures?
Bekijken

Plannen, organiseren en regelen
Je begint je dag meestal op kantoor, waar je verantwoordelijk bent voor de aan jouw toegewezen projecten. Dit kunnen één of meerdere projecten zijn. Je moet dus goed het overzicht kunnen houden en prioriteiten kunnen bepalen. Jij zorgt voor een goede detailplanning. Misschien heb je ook externen nodig; je legt of hebt hiervoor ook je contacten. Daarnaast inventariseer je grondig de projectrisico’s en zorg je voor oplossingen bij te voorziene problemen. Je zorgt voor het aanleveren van detailtekeningen voor de uitvoering, of je tekent ze zelf als dat bij je functie hoort.  Ook maak je leesbare werkinstructies voor de werkplaats of zelfs complete montage- en kwaliteitsplannen voor de complexere klussen op de bouwlocatie. 

Voor de inkoop van de materialen werk je samen met de Inkoper of je zorgt zelf voor de beste inkoop. Vanaf de tekeningen bepaal je de juiste onderdelen en materialen, je maakt stuks lijsten voor inkoop. Als je geen collega-inkoper hebt, zorg je ook voor het aanvragen van offertes bij leveranciers en je doet zelf je bestellingen. Naast kwaliteit is tijdigheid is natuurlijk de kern van je functie, jouw strakke planning geeft inzichten. Ook zorg je voor het beheren je budget, je maakt overzichten van de wijzigingen  van het meer-of minderwerk. Als calculeren in het takenpakket is opgenomen zorg je zelf voor het berekenen van de benodigde uren en materialen en de kosten daarvan. En dat alles met het kwaliteitshandboek in de hand, want het werk moet voldoen aan de branche specifieke voorschriften en procedures die jij op je duimpje kent. Voor het werk op een bouwlocatie komen er nog taken bij zoals: vergunningen aanvragen, certificaten verzorgen, het regelen van materieel zoals kranen, steigers, gereedschap, containers, apparatuur, nutsvoorzieningen en niet te vergeten de lunchkeet. 

De werkinstructies heb je meestal zelf opgesteld voor je collega’s. En als je dan je werk goed hebt gedaan ligt er een strak plan van voorbereiding. Het werk kan van start gaan! Tijdens het project hou je goed vinger aan de pols, loopt alles volgens planning, binnen budget, zijn er problemen op te lossen, jij bent het centrale punt waar alle vragen terechtkomen. Jij zorgt, samen met je collega’s voor adequate oplossingen mochten zich problemen voordoen. Jij houdt het hoofd koel!

Praktijk en techniek
Naast kantoorwerk zal de werkvoorbereider ook regelmatig in de werkplaats of op de bouwlocatie te vinden zijn. Je loopt zo even de werkplaats in om met je collega’s in de productie af te stemmen of het wel haalbaar is wat jij hebt bedacht. Hier leer je ontzettend veel van en dat neem je weer mee in je volgende project. Een goede en soepele communicatie is belangrijk, goed luisteren en doorvragen geeft veel input aan een goede werkvoorbereider. Goed geregeld! 

De verschillende rollen binnen je functie
De functie van werkvoorbereider heeft veel verschillende rollen in zich. Je bent soms calculator, planner, tekenaar, inkoper en projectleider in één. Als je houdt van deze variëteit en je bent goed in plannen en organiseren, zal dit je zeker veel voldoening geven. Je ziet, er zijn uiteenlopende mogelijkheden in de functie van Werkvoorbereider!

Houd je meer van een specialistische functie, neem dan een kijkje op onze andere specialisatiepagina’s

Beschik jij over deze competenties?

Herken jij jezelf in de volgende zaken: hou je van plannen en organiseren, van communiceren met uiteenlopende mensen en partijen, van een flinke dosis hectiek? Draai jij je hand niet om voor een probleem oplossen en ben je een teamplayer? En ook nog eens bekend in de metaal of constructieve techniek? Dan is dit een mooi beroep voor jou!

Bekijk de vacatures

Welke opleiding heb je nodig?

In de meeste gevallen is minimaal een technische mbo-opleiding nodig en regelmatig een technische hbo-opleiding. Bijvoorbeeld richting Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde of  Maritieme Techniek. Er bestaan ook specifieke opleidingen voor Werkvoorbereiders.  Afhankelijk van de inhoud van de functie en waar de werkgever de nadruk op legt, kan ook ervaring met een tekenpakket relevant zijn. 

Welke doorgroei­mogelijkheden heb je? 

Werkvoorbereiders met de juiste motivatie hebben diverse doorgroeimogelijkheden: leidinggevend of juist meer specialisatie, net waar je ambitie ligt.

  • Projectcoördinator/projectleider, wanneer je meer verantwoording zou willen.

  • Hoofd-werkvoorbereider, wanneer je leidinggevende ambities hebt en meerdere werkvoorbereiders wilt aansturen.

  • Uitvoerder, wanneer je graag op de bouwlocatie aan de slag gaat.

  • Engineer, als je je wilt specialiseren in het technisch ontwerpen en tekenen.

  • Specialisaties naar Calculator, Tekenaar, Planner.

Aan welk salaris moet je denken?

Uiteraard varieert dit afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, maar gemiddeld tussen € 2.500 en € 3.750 bruto per maand. Uiteraard ook afhankelijk van de inhoud en verantwoordelijkheid binnen je functie.  

Wat betekent Mijn Prolinq voor jou?

Bij ons staat eerlijk, betrouwbaar, betrokken en kwaliteit voorop. Wij ontzorgen je bij je zoektocht. Met onze persoonlijke aanpak komen we samen tot een compleet en eerlijk beeld. Door onze brede interesse en achtergrond hebben we ruime kennis en ervaring in techniek en bedrijfsprocessen om jou als Professional te helpen bij het vinden van je droombaan. 

Herken jij jezelf in bovenstaande? Ook voor jou is er een uitdaging!
Bekijk de openstaande vacatures binnen deze functiegroep en solliciteer.

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq