Mijn Prolinq
Beroep: Engineer/Constructeur
Een kijkje in de wereld van een:

Constructeur
Mechanical Engineer
Structural Engineer
Design Engineer
Ontwerper

Benieuwd naar de beschikbare vacatures?

Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Engineers en Constructeurs. Wat maakt deze beroepen zo interessant en aantrekkelijk? Een kijkje in de wereld van een Constructeur en Engineer!

Als Engineer of Constructeur schets je de oplossing. Je staat aan het begin van veel nieuwe dingen: een nieuwe machine, constructie, een oplossing om makkelijker te produceren, of voor een beter verkoopbaar product. Hierbij komt veel kijken, zoals het uitleggen van fundamentele technische keuzes: "waarom iets zwaarder maken? Dan zijn dit de consequenties." Daarnaast werk je mee aan creatieve oplossingen vanuit je technische kennis en ervaring. Je voert veel overleg, adviseert, wordt geraadpleegd wanneer problemen zich voordoen en begeleidt bijvoorbeeld Tekenaars of FEM-rekenaars (sterkteberekeningen). Een erg diverse functie!

De functies Constructeur en Engineer vinden we vaak terug in technische disciplines, zoals machinebouw, handling equipment, offshore staalbouw, high-tech, civiele techniek en petrochemie. Maar ook in de agrarische sector en in de voedselindustrie.

Andere benamingen voor Constructeur of Engineer zijn: Mechanical Engineer, Senior Design Engineer, Senior Mechanical Engineer, Structural Engineer, Projectingenieur, Ontwerper, Project Engineer, Tekenaar-constructeur en Concept Engineer. 

Hoe ziet een werkdag eruit?

sales-engineer-vrouw-tech
Benieuwd naar de vacatures?
Bekijken

Jouw functie draait om technische ontwikkeling, verbetering en innovatie. Je werkt op basis van onderzoek, kennis en ervaring aan nieuwe machines, constructies, oplossingen, producten en het verbeteren daarvan. Je werkt veel uit achter de computer. Aan de andere kant ben je ook veel met mensen in gesprek. Dit zijn onder andere klanten die benieuwd zijn naar de onderbouwing van je keuzes, of een collega die vragen heeft over hoe je de machine of constructie hebt bedacht.

Kritische vragen
Een dag als Constructeur / Engineer kan er als volgt uitzien: 's ochtends begin je natuurlijk met een bak koffie en kruip je achter het scherm voor het bijwerken van je mailbox. Daarna ga je aan de slag met een nieuw project. Er moet een creatieve oplossing worden gevonden voor bijvoorbeeld een machine die sneller verschillende soorten fruit kan sorteren. Of een handling tool om windmolens op zee te installeren. Je gaat na wat het probleem is, waar de knelpunten zitten en wat de mogelijkheden zijn. Je stelt jezelf de volgende vragen: 

 • Wat is nu echt cruciaal voor de functie?
 • Kan het lichter, want dan kan het sneller bewegen...
 • Wat is het hart van de machine?
 • Waar zitten de sterktepunten op het oppervlak?
 • Wat is de doorlooptijd?
 • Wat is de optimale capaciteit?

Er moeten tenslotte wel een bepaald aantal producten per uur geproduceerd worden. Of een bepaald gewicht en lengte windmolens aankunnen. Als Constructeur zit je met je neus bovenop de essentie!

Gesprekspartners
Na de lunch word je door een klant geraadpleegd. Er is een probleem met een machine die eerder is opgeleverd. Je hoort het probleem aan en probeert op basis van je kennis en expertise het probleem op te lossen. Later op de middag ga je in overleg met een nieuwe klant, voor wie jij een nieuwe machine gaat ontwikkelen. Je inventariseert alle wensen en behoeften en werkt deze aantekeningen uit. Aan het einde van de dag heb je nog contact met de Tekenaar over een schets van een nieuw product. 

Beschik jij over deze competenties?

Herken jij jezelf in: communicatief vaardig, creatief,  analytisch en nauwkeurig? Adviseren, klantgerichtheid en het aangeven van kaders is voor jou ook geen probleem. Heb je affiniteit met metaal, machinebouw of constructieve techniek? Dan is dit een mooi beroep voor jou!

Bekijk de vacatures

Welke opleiding heb je nodig?

In de meeste gevallen is minimaal een technische hbo-opleiding gewenst. Bijvoorbeeld richting Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Civiele Techniek, Bouwkunde of Maritieme Techniek. Relevante aanvullende trainingen van de specifieke tekenpakketten zijn geen must, maar werken wél in je voordeel. 

sales-engineer

Welke doorgroei­mogelijkheden heb je? 

 • Betere constructeur / Senior Constructeur: verdieping of verbreding;
 • Lead Engineer / Constructeur: je neemt enkele junior engineers op sleeptouw; 
 • Manager Engineering: verantwoordelijk voor de gehele engineering; 
 • R&D Engineer / Concept Engineer: meer aan de klant- en ontwikkelingszijde; 
 • Technisch Project Manager: de realisatie/uitvoering van technische projecten leiden/managen;
 • Technische Adviseur / Technical Sales Engineer: adviseren vanuit de techniek; 
 • Technisch Manager / Directeur: verantwoordelijk voor alle technische zaken binnen een organisatie. 

Aan welk salaris moet je denken?

Het salaris van een Engineer / Constructeur varieert van €3500 tot €5000 bruto per maand met uitschieters naar boven. 

Leendert Romijn

Wat betekent Mijn Prolinq voor jou?

Bij ons staat eerlijk, betrouwbaar, betrokken en kwaliteit voorop. Wij ontzorgen je bij je zoektocht. Met onze persoonlijke aanpak komen we samen tot een compleet en eerlijk beeld. Door onze brede interesse en achtergrond hebben we ruime kennis en ervaring in techniek en bedrijfprocessen om jou als Professional te helpen bij het vinden van je droombaan. 

Herken jij jezelf in bovenstaande? Ook voor jou is er een uitdaging!
Bekijk de openstaande vacatures binnen deze functiegroep en solliciteer.

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq