Mijn Prolinq
projectleider
Een kijkje in de wereld van een:

Projectleider
Projectmanager
Project Lead
Project Engineer
Projectcoördinator

Benieuwd naar de beschikbare vacatures?

Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Projectleiders. Wat maakt dit beroep zo interessant en aantrekkelijk? Een kijkje in de wereld van een Projectleider!

Er zijn tal van soorten Projectleiders en evenveel invullingen, definities en interpretaties van deze rol. Het is daarom erg belangrijk dat je goed afstemt wat elkaars definitie en verwachting is van deze rol. Als Projectleider is je hoofdtaak zorgen dat een verkocht project, binnen de afgesproken tijd of planning, budget en kwaliteitseisen of klantspecificaties gerealiseerd wordt. Wij richten ons op projectleiders bij technische bedrijven met eigen productie, fabricage, assemblage faciliteiten of eigen montage, installatie en uitvoering. 

Andere benamingen voor Projectleider zijn o.a. Technisch Projectleider, Projectmanager, Project Lead, Project Engineer, Projectcoördinator. 

Hoe ziet een werkdag eruit?

Benieuwd naar de vacatures?
Bekijken

Vanaf het punt dat een project verkocht is en opdracht is geworden, volgt een overdracht van ‘sales’ naar de projectenorganisatie. Als Projectleider kun je één of meerdere projecten tegelijkertijd onder je hoede hebben. Dit is afhankelijk van de omvang en complexiteit van de projecten, in combinatie met de ervaring en capaciteiten van de Projectleider. Dit betekent dat je ook met meerdere projectteams werkt. Deze bestaan in hoofdlijnen vaak uit: engineers of tekenaars, werkvoorbereiders en leidinggevenden, uitvoerders, voorlieden in de werkplaats of op de bouwlocatie.

Verantwoordelijk van begin tot eind
Vanaf de ‘kick-off’ tot en met de oplevering, ben je als Projectleider verantwoordelijk voor de planning, financiën, kwaliteit en veiligheid. Je communiceert voortdurend met klanten, ontwerpbureaus, onderaannemers, toeleveranciers, keuringsinstanties en het projectteam. Afhankelijk van het bedrijf en het type project, kan een Project Engineer tegelijkertijd als Projectleider fungeren. Pas wanneer de scope te groot wordt om het overzicht te behouden en contractuele zaken te bewaken, wordt een Projectleider op een project gezet.

Voortdurend op de hoogte
Je zorgt dat je continu op de hoogte bent van de voortgang, planning, aandachtspunten en bijvoorbeeld meerwerk. Dit doe je door te communiceren met je projectteams, de klant en onderaannemers. Je schuift aan bij de noodzakelijke overleggen op kantoor en op de bouwlocatie, waar je regelmatig te vinden bent. 

Werkvoorbereiding en rapporteren
Het kan voorkomen dat je als Projectleider je eigen werkvoorbereiding uitvoert. Je rapporteert aan de Projectmanager of Manager Projects, Hoofd Projecten, Bedrijfsbureau of de directie; afhankelijk hoe ‘plat’ de organisatie is. Het is een beroep dat je terugvindt in veel technische disciplines, zoals de bouw, industrie, infra, installatietechniek, metaaltechniek, civiele techniek, maritieme techniek, machinebouw, staalconstructies en weg- en waterbouw.

Beschik jij over deze competenties?

Je onderscheidt hoofd- van bijzaken en stelt de juiste prioriteiten en informeert de betrokkenen. Je overziet meerdere projecten tegelijkertijd en schakelt moeiteloos tussen verschillende projectteams, stakeholders en klanten. Ook als de boodschap wat moeilijker is. Je motiveert je projectteam en krijgt alle neuzen dezelfde kant op. Je signaleert risico’s, kansen en lost onvoorziene situaties handig op.

Bekijk de vacatures

Welke opleiding heb je nodig?

In de meeste gevallen is een technische opleiding nodig. Bijvoorbeeld in de richting van Werktuigbouwkunde, Mechatronica of Bouwkunde. Hierop volgend is Technische Bedrijfskunde of werkervaring in de richting van Projectleider een voordeel.

Welke doorgroei­mogelijkheden heb je? 

De carrière van een Projectleider start vaak als Werkvoorbereider en van daaruit wordt dan een richting gekozen: engineering of projectmanagement. Het kan ook voorkomen dat je meteen als junior Projectleider start. Doorgroeimogelijkheden voor Projectleiders zijn er binnen de rol in de vorm van meer verantwoording door grotere, complexere of meer projecten tegelijkertijd. Projectleiders met de juiste motivatie hebben diverse doorgroeimogelijkheden: leidinggevend of juist richting een specialisatie, net waar je ambitie ligt. Als Projectleider kun je ook doorgroeien naar een hogere positie zoals, Manager Projects, Operationeel Manager, Bedrijfsleider of Hoofd Bedrijfsbureau.

Aan welk salaris moet je denken?

Uiteraard varieert dit afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, maar gemiddeld tussen € 3000 en € 4000 bruto per maand voor een junior/medior Projectleider. Voor een ervaren Projectleider ligt het salaris tussen de € 4000 en € 6000 bruto per maand. Meestal betreft dit een all-in salaris voor alle uren. Overuren worden niet uitbetaald. Dat is inherent aan de functie. Dit is uiteraard erg afhankelijk van het bedrijf, de verantwoording en de capaciteiten en ervaring van de kandidaat. Daarbij verschillen de secundaire voorwaarden per bedrijf aanzienlijk. Zo behoort soms een bedrijfsauto wel tot de voorwaarden, en soms niet.

Leendert Romijn

Wat betekent Mijn Prolinq voor jou?

Bij ons staat eerlijk, betrouwbaar, betrokken en kwaliteit voorop. Wij ontzorgen je bij je zoektocht. Met onze persoonlijke aanpak komen we samen tot een compleet en eerlijk beeld. Door onze brede interesse en achtergrond hebben we ruime kennis en ervaring in techniek en bedrijfprocessen om jou als Professional te helpen bij het vinden van je droombaan. 

Herken jij jezelf in bovenstaande? Ook voor jou is er een uitdaging!
Bekijk de openstaande vacatures binnen deze functiegroep en solliciteer.

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq