Mijn Prolinq
Een kijkje in de wereld van een:

Sales Engineer
Proposal Engineer
Business Developer
Technisch Adviseur

Benieuwd naar de beschikbare vacatures?

Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Sales Engineers. Wat maakt dit beroep zo interessant en aantrekkelijk? Een kijkje in de wereld van een Sales Engineer!

Jouw klant heeft een probleem en jij biedt de oplossing. Mooi toch?! Als Sales Engineer vertaal je de klantbehoefte naar een technische oplossing en commerciële aanbieding op maat. Je adviseert je klanten de juiste machines, systemen, installaties, producten of halffabricaten naar behoefte. Het is een beroep dat je terugvindt in veel technische disciplines, zoals de maakindustrie, machinebouw, apparatenbouw, werktuigbouwkunde, maritieme techniek, infra, installatietechniek, metaaltechniek, civiele techniek, staalconstructies, weg- en waterbouw. 

Andere benamingen voor Sales Engineer zijn o.a.: Application Engineer, Proposal Engineer, Technical Sales Engineer, Inside / Outside Sales Engineer, Business Developer of Technisch Adviseur.

Hoe ziet een werkdag eruit?

sales-engineer
Benieuwd naar de vacatures?
Bekijken

Een werkdag van een Sales Engineer is ronduit dynamisch te noemen. Hieronder hebben we een aantal hoofdtaken voor je op een rijtje gezet om een duidelijk beeld te krijgen van deze veelzijdige functie.

Vertalen klantbehoefte naar techniek
De Sales Engineer is de schakel tussen de klant en de technische collega’s van je interne organisatie. Je begint de dag met een kop koffie en bekijkt welke aanvragen zijn binnengekomen. Deze kunnen per e-mail, via je sales collega buitendienst of telefonisch binnen komen.  Je neemt contact op en inventariseert de klantbehoefte. Door goed te luisteren en door te vragen, begrijp je helemaal wat je klant nodig heeft! 

Bedenken en adviseren van de technische oplossing
Voor de oplossing die je bedacht hebt, stem je technisch diepgaande of complexe details af met je collega’s van Engineering. Is het haalbaar? Zie ik iets over het hoofd? Vervolgens breng je het kostenplaatje in beeld van de benodigde materialen, diensten, uren en maakt een commercieel aantrekkelijke aanbieding op maat. Past het binnen de kwaliteitseisen die de klant heeft opgegeven? Ziet er goed uit! Enthousiast breng je je offerte uit aan je contactpersoon. 

Commerciële opvolging
Dan is het tijd om eens te kijken naar de openstaande offertes en contact op te nemen met de klanten om te kijken of je offerte voldoet aan de verwachting en of je de opdracht in orde mag maken. Het kan zijn dat je nog wat moet doen aan je technische oplossing, een praatplaatje (laten) tekenen ter verduidelijking of dat je nog moet onderhandelen over de prijs. Dit voel je goed aan. Je klant is overtuigd van jouw oplossing en vindt het een reële prijs. Yes, gelukt! Weer een mooie order erbij.

Projectoverdracht
Je draagt de order over aan de interne organisatie en legt goed uit wat je precies verkocht hebt en wat de afspraken zijn. Zij gaan verder met het detailontwerp voor de productie en de orderafhandeling binnen de gestelde kwaliteitseisen, levertijden en normen. Je volgt het project vanaf de zijlijn en ziet er op toe dat jullie leveren wat afgesproken is. 

Meerdere aanvragen en opdrachten
Ondertussen zie je in je mailbox een nieuwe aanvraag binnenkomen en wordt je tegelijkertijd gebeld door een bestaande klant. Even prioriteiten stellen en je houdt je klanten op de hoogte. 

Investeren 
Je houdt binnen je vakgebied ook alle relevante ontwikkelingen in de gaten, zoals: innovaties,  nieuwe methodes, materiaalschaarste, prijsstijgingen, de concurrentie. Regelmatig bezoek je je eigen werkplaats en.of leveranciers om met eigen ogen te zien wat je levert aan je klanten. Je blijft  investeren in je netwerk, bezoekt seminars, beurzen, netwerkbijeenkomsten,  maar ook (potentiële) klanten. Daarnaast houd je je technische kennis op peil door extra opleidingen of regelmatig overleg met zijn collega’s. Hier leer je ontzettend veel van! Zo word je steeds beter! Je bent goed op de hoogte en houdt er rekening mee in je dagelijkse werk. Zo kan je ook je klanten goed informeren en wordt je een gewaardeerde gesprekspartner. 

De nadruk op Sales of op Engineer?
Per bedrijf kan de focus verschillend zijn. Bij de één ligt de nadruk op je specialistische technische kennis, bij de ander kan de nadruk liggen op je ‘luister’- en verkoopvaardigheden, waarbij je natuurlijk wel moet weten waar je over praat. Maar voor de diepgang in de techniek heb je dan collega’s waar je op kunt terugvallen.

Een Sales Engineer onderhoudt zijn/haar contacten: bestaande relaties zijn veel waard! Het kan zijn dat je ook nieuwe klanten werft via verschillende kanalen. Bijvoorbeeld via social media, telefonisch of live. Dan spreken we over ‘New Business Development’, waarbij de balans meer naar sales gaat.

Vaak werken Sales Engineers binnen- en buitendienst nauw samen met elkaar en worden deze functies steeds meer met elkaar verweven. Afhankelijk van de balans tussen technisch en commercieel, behoort modelleren - commerciële praatplaatjes -, kostprijscalculaties maken, aanbiedingen & offertes op maat maken, verkopen of nieuwe klanten werven mogelijk tot je takenpakket.

Houd je meer van een specialistische functie, neem dan een kijkje op onze andere specialisatiepagina’s

Beschik jij over deze competenties?

Ben jij commercieel sterk, heb jij die gunfactor en beschik je over goede communicatieve vaardigheden? Heb je interesse in klanten en weet je haarfijn in te spelen op hun wensen en behoeftes? En heb je technische kennis? Dan is dit een mooi beroep voor jou!

Bekijk de vacatures

Welke opleiding heb je nodig?

In de meeste gevallen wordt een technische opleiding gevraagd, op MBO of HBO-niveau, afhankelijk van de complexiteit van je product of halffabrikaat. Bijvoorbeeld richting Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde of  Maritieme Techniek. Heb je trainingen gevolgd ter verbetering van je commerciële vaardigheden, dan kan dat een pluspunt zijn. Een commerciële opleiding in combinatie met relevante technische werkervaring, is vaak ook een goede basis. 

Welke doorgroei­mogelijkheden heb je? 

Sales Engineers met de juiste motivatie hebben diverse doorgroeimogelijkheden: leidinggevend of juist meer specialisatie, net waar je ambitie ligt.

  • Sales Engineer (buitendienst), wanneer je graag de balans van engineer naar sales verlegt
  • Area Sales Manager, wanneer je graag een grotere Sales-verantwoordelijkheid hebt
  • Manager Sales , wanneer je leidinggevende ambities hebt en meerdere Sales Engineers wilt aansturen
  • Technical Engineer, als je je wilt specialiseren in het technisch ontwerpen

Aan welk salaris moet je denken?

Uiteraard varieert dit afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, maar gemiddeld tussen € 2.700 en € 5.000 bruto per maand. Uiteraard ook afhankelijk van de inhoud en verantwoordelijkheid binnen je functie. Voor commerciële functies, zie je regelmatig dat bedrijven een prestatieafhankelijke bonusregeling of winstuitkering bieden. 

Leendert Romijn

Wat betekent Mijn Prolinq voor jou?

Bij ons staat eerlijk, betrouwbaar, betrokken en kwaliteit voorop. Wij ontzorgen je bij je zoektocht. Met onze persoonlijke aanpak komen we samen tot een compleet en eerlijk beeld. Door onze brede interesse en achtergrond hebben we ruime kennis en ervaring in techniek en bedrijfsprocessen om jou als Professional te helpen bij het vinden van je droombaan. 

Herken jij jezelf in bovenstaande? Ook voor jou is er een uitdaging!
Bekijk de openstaande vacatures binnen deze functiegroep en solliciteer.

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq