Mijn Prolinq
Beroep
Een kijkje in de wereld van een:

Service Engineer
Mechanic
Technician
Servicemonteur

Benieuwd naar de beschikbare vacatures?

Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Service Engineers. Wat maakt dit vak zo aantrekkelijk? Een blik in de wereld van de Service Engineer.

Allereerst de functienaam: er zijn veel benamingen voor het werk van een Service Engineer. Bijvoorbeeld Field Service Engineer, Mechanic, Technician, Servicemonteur, Onderhoudsmonteur of Maintenance Technician. Zo zijn er nog veel benamingen bekend, met daarbij de toevoeging van een specialisatie - bijvoorbeeld hydrauliek - of een sector – bijvoorbeeld maritiem.

Een Service Engineer houdt zich bezig met inspecteren en het – preventief - onderhoud van machines of installaties. Dit kan mechanisch, hydraulisch of bijvoorbeeld elektrotechnisch zijn. Ook het in bedrijf stellen van nieuwe installaties of machines kan onderdeel zijn van het werk van de Service Engineer. Vaak wordt de Service Engineer ingeschakeld voor reparaties, revisies of storingen. Naast gepland werk, kan het werk op afroep zijn of in een storingsdienst. Het vraagt dus flexibiliteit van jou als Service Engineer. Het werk wordt veelal op de locatie van de klant uitgevoerd. Afhankelijk van de werkgever is dat in Nederland of zelfs internationaal. De Service Engineer reist vanuit huis of vanaf de zaak naar de locatie van de klant. Ter plaatse werkt hij aan een bepaald soort machine of installatie. Soms in teamverband, soms zelfstandig. Je bent het visitekaartje van je bedrijf!

Hoe ziet een werkdag eruit?

Service Engineer aan het werk
Benieuwd naar de vacatures?
Bekijken

Meestal wordt de Service Engineer ingeschakeld wanneer een machine al kapot is. Maar periodieke onderhoudswerkzaamheden, ter voorkoming van defecten, vormen ook een belangrijk onderdeel van het werk. Soms wordt de Service Engineer gevraagd nieuwe machines in elkaar te zetten. Dan moet hij op weer een heel andere manier aan de slag. Uitgebreide kennis van de diverse machines, en relevante onderhouds- of reparatiewerkzaamheden en -mogelijkheden is dan ook belangrijk om een goede Service Engineer te worden.

Beschik jij over deze competenties?

Hou jij van sleutelen? Heb je twee rechterhanden? Ben je creatief en vasthoudend in het bedenken van oplossingen, klantvriendelijk, werk je graag op locatie, in de buitenlucht, ben je niet bang voor vuile handen, maken je handen wat je ogen zien? En geef je er niets om dat geen dag hetzelfde is? Dan is dit een geschikte baan voor jou!

Bekijk de vacatures

Welke opleiding heb je nodig?

In de meeste gevallen is een technische opleiding en MBO denk- en werkniveau nodig. Afhankelijk van het specialisme van je werkgever, heb je vaak een opleiding in de richting van Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek. Uitgebreide kennis van de diverse machines en relevante onderhouds- of reparatiewerkzaamheden en -mogelijkheden zijn ook belangrijk om een goede Service Engineer te worden. Voor sommige specialismes is het nodig dat je technische tekeningen kunt lezen. Specifieke kennis doe je vaak op in de praktijk. Door te doen, door de uitleg van een ervaren collega. Maar ook vaak omdat je van nature al interesse en aanleg hebt voor alles wat technisch is.

Werkzaamheden Service Engineer

Welke doorgroei­mogelijkheden heb je? 

Wat het werk precies inhoudt en hoeveel tijd je bezig bent met het werken met machines of het aansturen van mensen, is afhankelijk van de positie. Zo kan je in sommige posities heel de wereld rondreizen en een team van mensen aansturen. In een andere positie rij je rond in de provincie en werk je daar zelfstandig. Afhankelijk van de omvang van de organisatie en de posities die vrijkomen, kun je doorgroeien naar een zelfstandige eerste monteur die één of meerdere onervaren monteurs op sleeptouw neemt. Of naar – meewerkend - Hoofdmonteur, waarbij je een groep monteurs aanstuurt. Verder zijn er mogelijkheden richting Servicecoördinator, waarbij je service engineers inplant en voorziet van werkinstructies

Aan welk salaris moet je denken?

Afhankelijk van je opleiding, kennis, ervaring en vaardigheden tussen de € 2500 en € 4000 bruto per maand. Let daarbij goed op de secundaire arbeidsvoorwaarden die per bedrijf behoorlijk kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan reisuren - vanaf het moment dat je in je bus/auto stapt, overuren, een dertiende maand of bedrijfsresultaatafhankelijke winstuitkering.

Leendert Romijn

Wat betekent Mijn Prolinq voor jou?

Bij ons staat eerlijk, betrouwbaar, betrokken en kwaliteit voorop. Wij ontzorgen je bij je zoektocht. Met onze persoonlijke aanpak komen we samen tot een compleet en eerlijk beeld. Door onze brede interesse en achtergrond hebben we ruime kennis en ervaring in techniek en bedrijfprocessen om jou als Professional te helpen bij het vinden van je droombaan. 

Herken jij jezelf in bovenstaande? Ook voor jou is er een uitdaging!
Bekijk de openstaande vacatures binnen deze functiegroep en solliciteer.

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq