Mijn Prolinq
Een kijkje in de wereld van een:

Technisch tekenaar
Tekenaar
Ontwerper
Modelleur
CAD-Tekenaar
Design Engineer
Mechanical Engineer
Tekla-tekenaar
Tekenaar Inventor
Revit Modelleur
CAD-designer

Benieuwd naar de beschikbare vacatures?

Binnen ons expertisegebied hebben we veel te maken met Tekenaars. Wat maakt dit beroep zo interessant en aantrekkelijk? Een kijkje in de wereld van een Tekenaar!

De hoofdtaak van een Technisch Tekenaar is het maken van technische tekeningen (2D en/of 3D)  met CAD-software. De term ‘CAD’ staat voor ‘Computer Aided Design’, oftewel computergestuurd tekenen. Veel gebruikte tekenprogramma’s zijn o.a. AutoCAD, Inventor, Tekla, Solidworks, Solid Edge, Revit. Het is een beroep dat je terugvindt in veel technische disciplines, zoals woning- en utiliteitsbouw, industrie, infra, installatietechniek, metaaltechniek, civiele techniek, maritieme techniek, machinebouw, staalconstructies, weg- en waterbouw.

Andere benamingen voor Technisch tekenaar zijn o.a. Tekenaar, Ontwerper, Modelleur, CAD-Tekenaar, Design Engineer, Mechanical Engineer, Tekla-tekenaar, Tekenaar Inventor, Revit Modelleur en CAD-designer.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Benieuwd naar de vacatures?
Bekijken

Je brengt – ruwe – ideeën en schetsen letterlijk tot de verbeelding! Vaak heb je daar als tekenaar minimaal twee super-de-luxe beeldschermen met specialistische tekensoftware voor op je bureau staan. Een Technisch Tekenaar ontwerpt of tekent producten, constructies, installaties, systemen of machines. Denk bijvoorbeeld aan een brug, schip, staalconstructie, luchtbehandelingsinstallatie, opslagtank of sorteermachine. Dat is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Hoe komen ze eruit te zien en hoe kan het gemaakt of gebouwd worden? Binnen de wensen en uitvoeringsvereisten? Uitvoerbaar en maakbaar? Dat breng jij als Tekenaar in beeld! 

3Dimensionaal
In sommige gevallen is het ontwerp al bedacht en werk je dit als Tekenaar verder uit voor productie. Tegenwoordig wordt er steeds meer vanuit een 3D model gewerkt. Daar kan je aanzichten en doorsnedes uithalen en bewerken. Daardoor hoef je niet alles in 2D te tekenen. De kunst is om het nodige aan informatie en maatvoering op papier te zetten, zodat je collega’s in de werkplaats of op de projectlocatie het product daadwerkelijk kunnen maken en installeren. Als er bijvoorbeeld nog een onderdeel gelast of aangedraaid moet worden, zorg je dat er voldoende ruimte is om er met een lastang of steeksleutel tussen te kunnen. Met jouw duidelijke en maakbare tekeningen, weten je collega’s precies wat ze moeten doen. 

Praktijk en techniek
Bij aannemers en productiebedrijven met eigen productie-, fabricage- en assemblagefaciliteiten heb je veel betrokkenheid bij de praktijk en techniek. Je loopt zo even de werkplaats in om met je collega’s in de productie af te stemmen of het wel maakbaar is wat jij hebt bedacht en getekend. Hier leer je ontzettend veel van en dat neem je weer mee in je volgende opdracht. Zo word je steeds beter! En je ziet wat jij bedacht hebt met eigen ogen gebouwd worden… Hoe gaaf is dat?!

Praatplaatjes
Het kan zijn dat je als Tekenaar al in het voortraject betrokken wordt. Voor je collega’s van Sales teken je commerciële ‘praatplaatjes’, zodat jullie opdrachtgever een beeld krijgt van wat hij wil kopen. In de functie van tekenaar heb je veel contacten, zowel binnen je eigen bedrijf als daarbuiten met klanten en opdrachtgevers. Aan de andere kant werk je geconcentreerd met je tekenprogramma tot in het diepste detail de ontwerpen uit tot werkbare tekeningen.

Zo zie je dat er tal van mogelijkheden zijn in de functie van Tekenaar!

Beschik jij over deze competenties?

Herken jij jezelf in: creatief, visueel ingesteld, analytisch, ruimtelijk inzicht, werk je graag met de computer en heb je affiniteit met de metaal of constructieve techniek? Dan is dit een mooi beroep voor jou!

Bekijk de vacatures

Welke opleiding heb je nodig?

In de meeste gevallen is minimaal een technische mbo-opleiding nodig en regelmatig een technische hbo-opleiding. Bijvoorbeeld richting Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde of  Maritieme Techniek. Relevante aanvullende trainingen van de specifieke tekenpakketten meestal geen must, maar wél in je voordeel. In de meeste gevallen is minimaal een technische mbo-opleiding nodig en regelmatig een technische hbo-opleiding. Bijvoorbeeld richting Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde of  Maritieme Techniek. Relevante trainingen van de specifieke tekenpakketten meestal geen must, maar wél in je voordeel.

Welke doorgroei­mogelijkheden heb je? 

Tekenaars met de juiste motivatie hebben diverse doorgroeimogelijkheden: leidinggevend, met meer verdieping of met meer verbreding, net waar je ambitie ligt.

  • Tekenaar (multidisciplinair), wanneer je graag wilt blijven tekenen en je je wilt verbreden op het gebied van extra technische disciplines.
  • Tekenaar-Constructeur / Structural Engineer, wanneer je aanvullend technische berekeningen (bijvoorbeeld sterkteberekeningen) wilt uitvoeren.
  • Tekenaar-Werkvoorbereider, wanneer je naast tekenen ook wilt organiseren, plannen en regelen en meer wilt communiceren met leveranciers, onderaannemers, opdrachtgevers.
  • Hoofd Tekenkamer, wanneer je een leidinggevende functie ambieert.

Aan welk salaris moet je denken?

Uiteraard varieert dit afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, maar gemiddeld tussen € 2.700 en € 4.000 bruto per maand. Uiteraard ook afhankelijk van de complexiteit van je ontwerpen.

Leendert Romijn

Wat betekent Mijn Prolinq voor jou?

Bij ons staat eerlijk, betrouwbaar, betrokken en kwaliteit voorop. Wij ontzorgen je bij je zoektocht. Met onze persoonlijke aanpak komen we samen tot een compleet en eerlijk beeld. Door onze brede interesse en achtergrond hebben we ruime kennis en ervaring in techniek en bedrijfprocessen om jou als Professional te helpen bij het vinden van je droombaan. 

Herken jij jezelf in bovenstaande? Ook voor jou is er een uitdaging!
Bekijk de openstaande vacatures binnen deze functiegroep en solliciteer.

Nieuwsbrief

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

Privacy Statement © Mijn Prolinq